(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

Hoogendoorn Bouw is op dit moment in Amsterdam bezig met een monumentale opdracht in een pand op de Nieuwezijds Voorburgwal. Het 17e-eeuwse gebouw maakt onderdeel uit van het binnenkort te openen Kimpton De Witt Hotel, het voormalige Crowne Plaza.

Bij de inspectie van het plafond op de begane grond werd in zeven balken zoveel schade door boktor aangetroffen dat ze vervangen moesten worden. Hoofdaannemer Hagenauer schakelde voor dit specialistische werk Hoogendoorn Bouw uit Den Haag in. Voor de nieuwe balken – van essentieel belang voor het dragen van de verdiepingen erboven – werd in overleg met houtleverancier Houtex uit Waddinxveen gekozen voor Oregon Pine.

Het beste Oregon Pine komt uit het westen van Noord-Amerika, waar deze bomen meer dan 60 meter lang kunnen worden, met een doorsnee van 4,5 meter. De bomen groeien in dit gebied zeer langzaam en regelmatig, wat leidt tot bijzonder gunstige sterkte-eigenschappen. Door de grote afmetingen wordt dit zware balkhout vaak voor dragende constructies toegepast. Zo ook voor het pand op de Nieuwezijds Voorburgwal.

Afgelopen zaterdag werd voor deze zware klus de machinale zagerij van Houtex in Waddinxveen geheel vrijgemaakt. Deze week worden de balken naar Amsterdam gebracht, omhoog getakeld en op hun plek aangebracht.