(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

Voor een opdrachtgever in het Statenkwartier rondt Hoogendoorn Bouw momenteel een ingrijpend project af om het energielabel van de ruim 350 vierkante meter grote woning flink te verbeteren. Bij deze opdracht is onder meer gebruikgemaakt van ambachtelijk vervaardigd Van Ruysdael-glas met een hoge isolatiewaarde.

De eigenaar van het monumentale pand heeft ervoor gekozen de isolatie van de woning in fasen te verbeteren. Nadat eerder al de ramen op de begane grond waren geïsoleerd, zijn nu de achterkant en de voorzijde van de eerste verdieping aan de beurt. Ook pakt Hoogendoorn Bouw de isolatie van het dak en de bovenste verdieping aan.

Aan de achterkant zijn inmiddels de ramen vervangen door isolatieglas met kryptongas, met een nog betere isolerende werking dan argongas. Aan de voorzijde is gebruikgemaakt van Van Ruysdael-glas, enkelglas met uitstekende isolerende eigenschappen voor het verduurzamen van vensters in bestaande bouw van vóór 1965. Het gebruikte Van Ruysdael-glas heeft dezelfde imperfecties en reflecties als het originele glas, waardoor de monumentale en architecturale uitstraling van de gevel is behouden.

Een ander groot voordeel van Van Ruysdael-glas is dat het ondanks de uitstekende isolatie dun genoeg is om in bestaande sponningen te worden gebruikt. In totaal zijn 54 stuks ruit vervangen, allemaal met verschillende afmetingen. Waar nodig zijn door Hoogendoorn Bouw eerst de sponningen aangeheeld en gerepareerd.

De bovenste etage is na het aanbrengen van de isolatie opnieuw geschilderd en dat geldt ook voor de ramen op de eerste verdieping, zowel binnen als buiten (klassiek grachtengroen). Op de planning staat nog het schilderwerk van het trappenhuis.

Van Ruysdael-glas is gelaagd glas dat wordt gemaakt met de esthetiek van authentiek geproduceerd glas. Met een dikte vanaf 6,5 mm past Van Ruysdael glas in de originele sponningen, waardoor bestaande vensters en architectuur behouden kunnen blijven. Er zijn verschillende soorten Van Ruysdael-glas verkrijgbaar: ambachtelijk glas (vóór 1920), klassiek glas (toegepast tussen 1920 en 1960) en modern (glas van na 1960).