(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

In het Haagse Statenkwartier heeft Hoogendoorn Bouw deze maand een project opgeleverd waarbij in de bestaande kozijnen, zowel voor als achter, alle houten ramen zijn vervangen. Daarbij zijn in het isolatieglas wiener sprossen toegepast en zijn de schuiframen voorzien van Avri-veren in plaats van de traditionele raamkoorden.

Alle ramen en deuren zijn uitgevoerd in mahoniehout met PEFC-keurmerk en voorzien van de traditionele detailleringen en profileringen zoals duivejager- en gecontramalde duivejagerprofileringen (ingesnoerd kwartrond).

Na bijna 110 jaar dienst te hebben gedaan waren de oude ramen van Amerikaans grenen aan vervanging toe. Hoogendoorn Bouw heeft exacte replica’s gemaakt van de ramen zoals die al sinds 1912 in dit prachtige pand aanwezig waren. Tegelijkertijd werd de staalconstructie in de erker vervangen – eveneens na 108 jaar – door een opvolger die weer minstens een eeuw kan meegaan.

Het enkelglas in de ramen heeft plaats gemaakt voor HR++ glas voor een perfecte isolatie. HR++ isolatieglas is dubbel glas met een extra coating en een argongasvulling, met een vijf keer betere isolatie dan enkel glas en drie keer beter dan traditionele ruiten van dubbel glas. Door de hoge isolatiewaarde houdt het glas de warmte langer vast, waardoor een behaaglijke binnentemperatuur ontstaat tegen lagere stookkosten en een hoger energielabel. De naadloze aansluiting  van de nieuwe ramen in de bestaande kozijnen is verzekerd door de toepassing van ingefreesde nylon tochtborstels. In de nieuwe ramen werd voor de roedeverdeling gebruikgemaakt van wiener sprossen. Bij deze oplossing zijn aluminium afstandshouders in de spouw tussen beide glasbladen aangebracht. De positie daarvan komt overeen met de plek waar later de nieuwe roedes glaslatten op het glas worden geplakt. Zo ontstaat een traditioneel aanzicht, in combinatie met een uitstekende warmte-isolatie. Uiteraard is door Hoogendoorn Bouw ook al het schilderwerk aan de voor- en achtergevel, zowel binnen als buiten, uitgevoerd.

Bij schuiframen met HR++ glas is het niet mogelijk te werken met de traditionele katrollen met touw en contragewicht. In plaats daarvan zijn door Hoogendoorn Bouw overal op maat gemaakte Avri-veren gebruikt, geleverd door Happy Lift. Deze robuuste balansveren van de firma AVRI-Patenten (“dikwijls geprobeerd te imiteren – nooit gelukt”) zijn door TNO getest op een gebruiksintensiteit van minimaal 30.000 keer.