(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

Heldere afspraken, geen verrassingen en begeleiding van A tot Z

Elk jaar voert Hoogendoorn Bouw veel totaalrenovaties uit voor particuliere opdrachtgevers, meestal in 19e-eeuwse panden. Vaak is de aanleiding voor een totaalrenovatie de wens van de eigenaar/bewoner om de verouderde woning de luxe en het comfort te geven wat bij deze tijd past. Tegelijkertijd wordt de verduurzaming op het vereiste niveau gebracht, met toepassing van de nieuwste technieken.

Eigen wensen en voorkeuren
Bas Hoogendoorn weet als geen ander hoe belangrijk de rol van de aannemer is om een totaalrenovatie tot een goed einde te brengen. “Elke opdracht voor een totaalrenovatie is weer anders. Ieder opdrachtgever heeft weer eigen wensen en voorkeuren. Meestal kloppen mensen bij ons aan met een idee van wat ze graag willen. De woning moet anders, moet beter, vinden ze. Maar hoe en wat precies, dat is op dat moment niet altijd duidelijk. In die gevallen stellen we in nauw overleg met de opdrachtgever altijd een werkbaar plan op. Afhankelijk van de omvang van het project, de complexiteit en de vraag of het werk vergunningsplichtig is, beoordelen we zo snel mogelijk of we een architect en/of constructeur inschakelen. Is dat nodig, dan brengen we de opdrachtgever in contact met een of meer specialisten uit ons grote netwerk.”

Bas Hoogendoorn

Heldere afspraken
Bas benadrukt hoe belangrijk het is om de aannemer in een zo vroeg stadium bij het project te betrekken. “Het liefst nog voor het ontwerp van de nieuwe situatie vaststaat. Op basis van onze expertise als aannemersbedrijf – we bestaan inmiddels al meer dan 100 jaar – kunnen we namelijk zo vroeg mogelijk onderzoeken wat er in de praktijk allemaal wel en niet mogelijk is. Alleen als je dat weet, kun je heldere afspraken maken waarin iedereen zich kan vinden en waaraan iedereen zich kan houden. Afspraken over wat er gaat gebeuren, wanneer dat gaat gebeuren en natuurlijk wat alle financiële consequenties zijn.”

Flinke investering
Een totaalrenovatie in een bestaande woning is niet alleen een ingrijpend project, het betreft voor de opdrachtgever ook vrijwel altijd een flinke investering. “Vandaar dat we niet alleen zorgvuldig omgaan met de bouwkundige aspecten, maar ook met de financiële”, zegt Bas. “Als mensen een nauwelijks afgebakend plan hebben en nog in een oriënterende fase zitten, helpen we ze eerst met een vrijblijvende kostenraming. Zo krijgen zij snel en op hoofdlijnen inzicht in wat het hele project kan gaan kosten en kunnen zij zelf bepalen of hun budget daarvoor toereikend is. Is dat niet zo, dan kunnen ze op dat moment beslissen om onderdelen van het plan niet of later uit te voeren of om een ander plan te maken.”

Gespecificeerde begroting
Als de klant met Hoogendoorn Bouw in zee wil, dan is het tijd voor de gespecificeerde begroting op basis van een goed plan. Bas: “Dat gebeurt waar nodig in samenspraak met de betrokken architect en constructeur zodat de opdrachtgever vanaf het begin ook duidelijk inzicht in heeft wat hun kosten zijn. Op die manier werken we toe naar een uitgewerkte begroting met daarin de directe kosten, de indirecte kosten en zo realistisch mogelijke stelposten. In het bijbehorende verbouwingsplan maken we niet alleen duidelijk wat er precies wanneer gaat gebeuren, maar ook wat ieders rol is in dit proces. Inclusief die van de opdrachtgever. Dat geldt name voor de momenten waarop keuzes moeten worden gemaakt. Vaak hebben opdrachtgevers bij de start van een totaalrenovatie nog niet alles besloten, bijvoorbeeld welke keuken ze willen, welke tegels er in de badkamer moeten komen of welke houtsoort voor de betimmering. Daarom staan in het plan ook altijd deadlines voor wanneer die beslissingen moeten zijn genomen en wanneer alles moet worden aangeleverd. Op die manier zijn we in staat om de planning te halen. Bij voorkeur nemen we ook de klant het hele inkooptraject uit handen, want dan zijn wij verantwoordelijk voor het tijdig aanleveren van alle goederen met de afgesproken kwaliteit. We kennen de markt, we weten welke partijen we daarvoor kunnen inschakelen. Alle afspraken leggen we tot slot vast in de opdrachtbevestiging, waarin ook duidelijke regelingen staan over meer- en minderwerk, over het betalingsschema en de eindafrekening na de oplevering.”

Uitvoering
Een totaalrenovatie is vaak van grote invloed op het dagelijks leven van de bewoners. Vaak wonen zij tijdelijk elders, soms blijven zij in de woning en worden afspraken gemaakt wanneer zij van de ene verdieping naar de andere moeten verhuizen. “We beseffen heel goed wat voor effect zo’n verbouwing op het normale leven heeft”, legt Bas uit. “Zowel voor de bewoners als de buren. Daar houden we zo veel mogelijk rekening mee. Op tijd de juiste informatie geven is dan ontzettend belangrijk. We werken altijd met een uitvoerder op de werkvloer die op dagelijkse basis de klant helpt en met een projectleider die als aanspreekpunt voor de klant bereikbaar is voor alle vragen. Want dat is in essentie onze belangrijkste taak als aannemer: het ontzorgen van de klant. Mensen verwachten terecht van ons dat wij ervoor zorgen dat alles wordt geregeld en dat alle problemen – ook de onverwachte – tijdens het hele proces zo snel en zo goed mogelijk worden opgelost. Door regelmatig contact te houden voorkom je dat ongewenste situaties ontstaan of als ze gebeuren dat je ze zo snel mogelijk oplost. Een goede bereikbaarheid is daarom altijd belangrijk en dat zijn wij ook 24/7 per telefoon, mail, tekstberichten of gewoon door even langs te lopen. De lijnen zijn bij ons heel kort. Bij Hoogendoorn Bouw krijg je altijd direct contact met de projectleider of de uitvoerder. Op die manier pakken wij dit soort totaalrenovaties aan. We begeleiden de klant van A tot Z, we zorgen dat alle afspraken helder zijn en vastliggen en daardoor voorkomen we ongewenste verrassingen. Want dat is het laatste wat je wilt bij dit soort ingrijpende verbouwingsprojecten.”

Bij een totaalrenovatie gaat het om de verbouwing van een complete woning op alle verdiepingen, vanaf de sloop van de bestaande situatie, waar nodig tot op de ruwe bouwkundige constructie, het maken van doorbraken, nieuwe muren, tussenwanden, vloeren, plafonds, danken, uit-, aan- en opbouwen tot het vervangen van onder meer badkamers, keukens, installaties (elektra, gas, water, luchtbehandeling, riolering en sanitair), afvoeren, kozijnen, ramen, deuren, trappen, gevelrenovatie en -isolatie, stukadoors- en schilderwerk en verder alles wat er komt kijken om de woning totaal te renoveren.