(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

Hoogendoorn Bouw is momenteel druk bezig met de versteviging van de fundering van de neo-romaanse arcade van de begraafplaats St. Petrus Banden aan de Kerkhoflaan in De Haag. Deze arcade, die uit 1885 dateert, is in de loop van de tijd verzakt als gevolg van verschuivingen in de veenlaag onder de zandlaag. Een bijzonder aspect van de funderingswerkzaamheden is de grafrust, want onder de vloer van de arcade bevinden zich talrijke graven.

Bij het stabiliseren van de arcade worden Sobu-palen (sondeerbuispalen) van Revac toegepast. De stalen segmenten van deze palen worden met behulp van een hydraulische vijzel door het vijzelframe naar de dragende zandlaag gedrukt. In totaal gaan er 120 van deze holle palen de grond in tot op een diepte van 6 tot 8 meter. Daarna worden ze met grout (cement) gevuld. Als extra stabilisering brengt Hoogendoorn Bouw tussen de voor- en achtermuur 10 trekstangen aan. Naar verwachting wordt het werk aan het eind van de zomer opgeleverd.

De arcade is een ontwerp van architect Wilhelmus Bernardus van Liefland (1857-1919), in Den Haag ook bekend vanwege de Van Ostadewoningen, het woningcomplex Het Fort, het Circustheater en het pakhuis Hoogeveen aan de Veenkade. De arcade werd gebouwd om het tekort aan duurdere familiegraven op Petrus Banden te lossen. De bouwstijl is neo-romaans met byzantijnse invloeden. Er zijn drie opvallende koepels: de middelste is de koepel des Geloofs, links die van de Liefde en rechts die van de Hoop.