(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

Hoogendoorn Bouw is deze week gestart met een bijzonder project aan de Jacob de Graefflaan in het rijksbeschermde stadsgezicht Zorgvliet in Den Haag. Het gaat hier om de bouw van een gloednieuw tuinhuis in de achtertuin, naar ontwerp van architectenbureau Marieke Tobias.

De bestaande garage is inmiddels afgebroken en afgevoerd, waarna de opbouw kon beginnen. Het betreft een houtskeletbouw met een gelamineerde ligger als draagconstructie boven de schuifpui aan de zijgevel.

De architect ontwierp een vrije ruimte in een warme kleur hout, met een bijna vijf meter brede pui en vier meter hoge nok. De schuine dak- en gevelvlakken lopen in elkaar over en de zwarte kleur aan de buitenzijde maakt dat het paviljoen vanaf afstand terughoudend voorkomt. Van dichterbij gezien spreekt de uitgesproken textuur van het zwarthout, de zorgvuldige detaillering en de compositie van de houten delen. Van binnen is het paviljoen juist warm en licht.

Zwart hout

De speciale zwarthoutlatten (shou-sugi-ban) aan de buitenzijde maken dit project extra bijzonder. Bij deze Japanse houtbewerkingstechniek wordt het hout verduurzaamd door het via verbranding een koolstoflaag te geven. Dat levert niet alleen een bijzonder fraai uiterlijk op, maar ook een vrijwel onderhoudsvrije afwerking. In het flinke tuinhuis van een kleine 40 vierkante meter komt een hoog rendement CV-installatie, alsook een complete keuken, een wc/douche-combinatie, vloerverwarming en een open haard. Verder worden nieuwe aansluitingen voor elektra, gas, internet, water en riolering gemaakt. Naar verwachting zal het tuinhuis nog voor de jaarwisseling worden opgeleverd.