(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

De afgelopen jaren heeft Hoogendoorn Bouw regelmatig herstelwerkzaamheden uitgevoerd in opdracht van het Atlantikwall Museum Den Haag bij twee bunkers in Scheveningen en Kijkduin. Recent is bij het bunkercomplex in Kijkduin een nieuwe waarnemingskoepel aangebracht. Ook zijn verbeteringen doorgevoerd in de toegankelijkheid en de ventilatie.

Het Atlantikwall Museum Den Haag beheert twee bunkercomplexen: Widerstandsnest 318 met commandobunker, manschappenbunker en toiletbunker aan de Badhuisweg en het gangenstelsel van Widerstandsnest 67 HL achter Hotel NH Atlantic in Kijkduin.

Fotografie: Peter Pronk

In Kijkduin zijn in eerdere jaren allerlei verbeteringen doorgevoerd om de bunker beter toegankelijk voor het publiek te maken, waaronder het uitgraven en aan elkaar koppelen van gangen en de geschutskoepel, het plaatsen van deuren en trappen en het herstel van de observatiesleuf en de lichtschachten in de manschappenbunker.

Replica
De werkzaamheden in 2023 en 2024 door Hoogendoorn Bouw betroffen met name verbeteringen in de beleving van de bunkerlocatie voor bezoekers en wandelaars. Zo is het uitkijkpunt vernieuwd door het aanbrengen van een replica van de originele waarnemingskoepel. Ook zijn allerlei werkzaamheden uitgevoerd aan de ventilatie in en de toegang tot het gangenstelsel. Het werk werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Den Haag en van de provincie Zuid-Holland.

Een groot deel van het bunkercomplex in Kijkduin werd na de Tweede Wereldoorlog gesloopt. Het overgebleven deel omvat een gangenstelsel met een Vf Pak-bunker, een manschappenbunker Küver 450b (8802/EH2), een manschappenbunker Küver 428-413/EL1/8813), een waterbergplaats en een waarnemingspost voor de vluchtwacht.

Natuurlijke duinomgeving
Als gevolg van de werkzaamheden door Hoogendoorn Bouw is de beleving door de bezoekers sterk verbeterd. Het aangelegde uitzichtplatform sluit aan op de natuurlijke omgeving van de duinen en is bereikbaar via een looppad dat geleidelijk vanaf het voetpad omhoog loopt. Tegelijkertijd zijn de originele ventilatieschachten hersteld en voorzien van nieuwe kokers voor de toevoer van licht en lucht. Ook het lekkende dak van de onderliggende kleine bunker is gerepareerd.

Dit jaar is de bunker in Kijkduin op 4 augustus, 1 september en 6 oktober toegankelijk. Kaarten voor een bezoek aan deze locatie zijn te bestellen via www.atlantikwallmuseum.nl.