(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

Wat doe je als je in een tussenwoning niet de hoogte in kunt, niet wilt verhuizen en toch meer ruimte nodig hebt? Dan ga je de diepte in! Hoogendoorn Bouw is in het Haagse Statenkwartier bezig met een groot project om onder een pand uit 1912 het bestaande keldertje en de kruipruimte samen te trekken tot een grote woonkelder van 56 vierkante meter.

De opdrachtgever woont zelf op de 70 vierkante meter metende begane grond van het pand en had behoefte aan meer meters. Inmiddels is al 210.000 kilo zand onder de woning verwijderd met behulp van een vacu-press-wagen om droge stoffen snel en geruisloos en vakkundig op te zuigen.

Voor de bouw van een nieuwe kelder in een woning op zandgrond is het versterken van de aanwezige fundering de eerste prioriteit. Hiervoor maakt Hoogendoorn Bouw gebruik van een intelligente waterglasinjectietechniek, waarbij in de grondslag onder de bestaande fundering waterglas en harder worden geïnjecteerd.

Bij deze woning was sprake van een tamelijke ondiepe fundering, wat extra aandacht vraagt bij het afgraven en injecteren. Het verwijderen van zand ging daarbij in drie fases, het injecteren van het waterglas in twee fases, met behulp van zowel slangen als zogenaamde injectielansen.

De volgende stap in het project is het aanbrengen van de betonvloer, de betonwanden en het isoleren van het plafond tussen de nieuwe kelder en de begane grond. Inclusief de aanleg van alle benodigde leidingen (elektra, water en gas) voor de nieuwe ruimte, waarin een badkamer, slaapkamer en bergruimte worden gemaakt. Daarbij hoort ook een speciale opvoerpomp om de afvoer van badkamer en wc aan te sluiten op de standleiding. Tot slot komen er twee koekoeken aan de voorzijde en twee koekoeken aan de achterzijde om zoveel mogelijk daglicht in de nieuwe ruime woonkelder te brengen.