(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

Bij een groot monumentaal pand uit 1906 aan de Leeuwendaallaan in Rijswijk heeft Hoogendoorn Bouw twee erkers vervangen. De gloednieuwe erkers aan de voorgevel van de woning zijn exacte replica’s van de oorspronkelijke bouwwerken die daar ruim een eeuw geleden waren neergezet.

De opknapbeurt in opdracht van de eigenaar-bewoner maakt onderdeel uit van de verduurzaming van het pand. Om de renovatie mogelijk te maken, is de bestaande situatie eerst uitgebreid geanalyseerd, opgemeten en in tekeningen vastgelegd. Op basis van die tekeningen heeft de timmerwerkplaats al het houtwerk uiterst nauwkeurig nagemaakt. Een van de uitdagingen was om de nieuwe erkers in de bestaande situatie, met bovenliggend balkons, in te passen.

In de oude erkers was sprake van ramen met een roedeverdeling. Om ook in de nieuwe erkers roedes terug te plaatsen in combinatie met HR++ glas, is gebruikgemaakt van zogenaamde wienersprossen. In dit isolatieglas zijn in de spouw tussen beide glasbladen aluminium afstandshouders aangebracht. De positie daarvan komt exact overeen met de plek waar later de nieuwe roedes als glaslatten op het glas worden geplakt. Daardoor ontstaat een traditioneel aanzicht, in combinatie met een uitstekende warmte-isolatie.

Tegelijkertijd zijn elders in de woning nieuwe kozijnen met dubbel glas geplaatst. In combinatie met de ook door Hoogendoorn Bouw aangebrachte PIR-isolatieplaten (Kingspan Kooltherm) op de vloer van de gehele begane grond is zo opnieuw een stap gezet naar ‘nul op de meter’.