Hoogendoorn Bouw heeft deze maand een groot project afgerond in het Haagse Regentessekwartier. De nieuwe eigenaren van een fraai herenhuis uit 1891 met acht kamers hebben hun pand volledig laten renoveren, met toepassing van de nieuwste verduurzamingstechnieken.
Na de sloop van alle vloeren, haardkanalen, plafonds, installaties, keuken, badkamers en – kom aan – ook nog wat tussenmuren is de wederopbouw gestart op basis van een door Hoogendoorn Bouw uitgewerkt bouwplan, met ondersteuning van duurzaamheidsspecialisten van onder meer Klima-Comp en Solar.
In de eerste fase ging alle aandacht uit naar het isoleren van dak, vloeren en voor- en achtergevel, inclusief kozijnen met HR++ glas. Zo werd het dak aan de binnenzijde geïsoleerd met hygroscopische houtvezels, terwijl voor de vloeren de keuze viel op een combinatievloer van Havebo met stalen liggers en EPS-vulelementen. Hoogendoorn Bouw bracht een naad- en kierloze gietvloer van polyurethaan aan op de nieuwe beganegrondvloer die voorzien is van vloerverwarming.
Het garanderen van een duurzaam en comfortabel binnenklimaat van historische panden met vaak hoge ruimtes blijft altijd een lastige opgave. De opdrachtgever koos daarom voor convectorradiatoren en ondiepe convectorputten van Jaga met stille ventilatoren om de warmte en lichte koeling zo goed mogelijk door alle binnenruimtes te verspreiden.
Voor de verwarming is een elektrische warmtepomp geplaatst, de Remeha Mercuria, met een aanvoertemperatuur van 35°C en een retour van 40°C. Een bijkomend voordeel van deze warmtepomp is dat hij bij warme zomers ook te gebruiken is om het huis te koelen tot zo’n 17°C graden waardoor het systeem ook licht kan koelen.
Voor de warmwatervoorziening liet de opdrachtgever zonnecollectoren en een zonneboiler installeren. Om ook in strenge winters zowel het huis als het water te kunnen bijverwarmen, werd een hybride systeem gekozen: de Calora Tower 220SHL van Remeha. Daarin is de zonneboiler gecombineerd met een superzuinige CV-installatie. Als de tapwatertemperatuur niet wordt bereikt met de zonneboiler, verwarmt de ketel bij om zo snel de gewenste tapwatertemperatuur te verkrijgen. Op dezelfde manier is het ook mogelijk de verwarming van het huis te ondersteunen.
Door deze unieke combinatie van verschillende geavanceerde technieken heeft de eigenaar al zijn doelen kunnen bereiken: een energielabel A, een comfortabel te verwarmen huis met een bijzonder laag energieverbruik en een daarbij behorende energierekening die nu al zo’n 65 procent lager ligt dan in de oude situatie – een opmerkelijke prestatie in een 130 jaar oud pand.