(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

De laatste maanden is de houtprijs meer dan verdubbeld en wanneer de prijsstijging stabiliseert is nog niet duidelijk. De problemen omtrent de beschikbaarheid betreft naast gezaagd hout ook plaatmateriaal zoals spaanplaat, OSB, MDF en hardboard.

De oorzaken van de prijsstijgingen van hout zijn divers. De kosten van transport zijn fors gestegen, er is een keverplaag geweest die veel hout heeft aangevreten waardoor het niet meer geschikt is voor assemblagetoepassingen en de vraag naar hout is enorm toegenomen doordat als gevolg van Covid-19 wereldwijd mensen thuis zijn gaan klussen. Anderzijds heeft de coronapandemie ook tot gevolg gehad dat door uitval van medewerkers bij toeleveranciers de productie is verlaagd of soms zelfs geheel is stilgevallen.

De Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV) schreef 27 mei in een persbericht dat de bouwsector in de VS veel Europees hout opslokt doordat een nieuwe techniek in de bouw de vraag naar vurenhout fors heeft doen stijgen. Bij Cross Laminated Timber (CLT) worden vurenhouten planken kruiselings op elkaar gelijmd tot prefabwanden en -vloeren voor huizen. Het gebruik van CLT wint aan populariteit, wat heeft geresulteerd in een toegenomen vraag naar vurenhout. De verwachting is dat de prijzen het hele jaar door nog blijven stijgen.

Bron: AGF.nl