(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

In de Haagse Vogelwijk is Hoogendoorn Bouw dezer dagen bezig met het plaatsen van een dakopbouw op een woning aan de Sportlaan. Hiermee vergroten de bewoners hun huidige woonoppervlak met zo’n 30 vierkante meter. Deze extra meters gaan ze gebruiken als kantoorruimte en als extra slaapkamer.

De woning maakt deel uit van een rij huizen uit 1923 aan de rand van erachter gelegen sportvelden (waar de naam Sportlaan ook vandaan komt). De fundering van de bebouwing ter plekke is onvoldoende om een eventuele dakopbouw van baksteen te maken. Vandaar dat werd gekozen voor een houten skeletbouw die van steenstrips wordt voorzien conform de bouwstijl van de huizenrij. De plannen hiervoor zijn gemaakt door Studio KA Architectuur uit Rotterdam.

Prefab
De houten skeletbouw werd voorbereid in de eigen werkplaats van Hoogendoorn Bouw, wat de mogelijkheid bood de nieuwe woon- en werkruimte als prefab-constructie in één dag wind- en waterdicht op het huis te zetten. Van tevoren waren de dakbalken verzwaard om voldoende draagkracht te krijgen voor de opbouw.

Terras, trap, kozijnen en isolatieglas
Van de gelegenheid zal gebruik worden gemaakt om op het overige deel van het dak een terras aan te leggen. De opbouw is bereikbaar vanaf de tweede verdieping met een nieuwe op maat getimmerde trap, de kozijnen zijn gemaakt in dezelfde stijl als de bestaande en de ramen worden voorzien van HR ++ isolatieglas.

Dudok
De nu door Hoogendoorn Bouw verhoogde woning maakt deel uit van een rij huizen die in de Tweede Wereldoorlog net aan de sloop ontsnapten tijdens de aanleg van de Atlantikwall in Den Haag door de Duitse bezetters. Over deze rij huizen heeft stedenbouwkundige Willem Dudok, na de oorlog belast met de wederopbouw van Den Haag, een beroemde uitspraak gedaan. “Als ik langs de Sportlaan loop”, zei Dudok toen, “krijg ik altijd de indruk dat ik mijn hoed op die huisjes kan leggen, omdat het zulke lage huisjes aan zo’n brede laan zijn.” Dudok maakte de Sportlaan daarom minder breed om meer in overeenstemming te brengen met de overgebleven vooroorlogse bebouwing.