(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

Hoogendoorn Bouw is momenteel bezig met een opmerkelijk project in opdracht van Stedin, de netbeheerder in de Randstad die verantwoordelijk is voor het transport van elektriciteit en gas naar circa 2 miljoen huishoudens en industriële klanten.

In dit transportnetwerk bevinden zich grote aantallen transformatoren die de elektriciteit van hoog- of middenspanning naar laagspanning moeten brengen. De meest bekende daarvan zijn de trafohuisjes of distributiestations die in de openbare ruimte staan.

Soms ontbreekt echter voldoende ruimte door de bebouwing en dan is voor de traforuimte een inpandige oplossing gezocht. Zo ook in de Haagse wijk Duinoord, waar in de jaren zeventig een traforuimte binnen een bedrijfsgebouw werd geplaatst.

Vanwege de herindeling van het gebouw heeft Stedin aan Hoogendoorn Bouw gevraagd de traforuimte te ontmantelen en binnen het gebouw opnieuw op te bouwen. Gezien de aard van de transformator (630 kvA) gelden strenge criteria, enerzijds gebaseerd op wetgeving (eisen en normen), anderzijds uit oogpunt van efficiënt beheer, milieu en veiligheid. Onder meer de NEN-normen 1010, 50522, 61936-1, 3011, 60529 en 62271-202 zijn van toepassing.

Zo wordt de nieuwe ruimte van 3 x 3,5 x 2,5 meter door Hoogendoorn Bouw 60 minuten brandwerend opgebouwd uit een betonvloer met muren van kalksteenlijmblokken en een dak met extra wapening. Voor de toegang wordt een aluminium deur geplaatst met meerpuntssluiting, deurstandsbegrenzer en dranger. In de deur komen aluminium veiligheidsroosters met daarachter brandwerende cassettes.