(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

Een van de grootste bouwprojecten in ons land is deze week officieel voltooid. Vandaag, woensdag 26 januari, nam koning Willem Alexander de Zeesluis IJmuiden in gebruik, door met een druk op de knop vanuit het Sluis Operatie Centrum (SOC) de binnendeur te openen van de grootste zeesluis ter wereld.

Met de nieuwe zeesluis blijven het Noordzeekanaalgebied, de havens van Amsterdam en de Europese achterlandverbindingen de komende honderd jaar goed bereikbaar. De investering in deze nieuwe maritieme toegang betekent een belangrijke verbetering voor de bereikbaarheid op het hoofdvaarwegennet.

De nieuwe, grotere zeesluis vervangt de Noordersluis uit 1929. De nieuwe Zeesluis IJmuiden is 500 m lang, 70 m breed en 18 m diep – niet voor niets is het de grootste zeesluis ter wereld. De diepte van 18 m maakt het voor schepen mogelijk de zeesluis vanaf zeezijde getijdeonafhankelijk te gebruiken en vlot en veilig naar de Amsterdamse havenregio te varen. Het schutten via de nieuwe zeesluis is beter te plannen en verloopt efficiënter. Dat maakt de scheepvaartafwikkeling voorspelbaarder en daarmee de dienstverlening betrouwbaarder.

De aanleg van Zeesluis IJmuiden startte in juli 2016 en werd in augustus 2021 afgerond. Nadat de bouw was afgerond volgde in het najaar van 2021 een periode van oefenen en testen van de sluis.