(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

De bouw van nieuwbouwwoningen gaat dit jaar 5 procent inzakken en volgend jaar 5,5 procent, voorspelt het Economisch Instituut voor de Bouw. “Er worden forse tikken uitgedeeld”, zegt EIB-directeur Taco van Hoek.

“Een pas op de plaats”, noemt Taco van Hoek de beroerde toestand waarin een deel van de bouw terecht is gekomen, merendeels als gevolg van stikstof en PFAS. “Echte krimp” is het niet. Een nieuwe bouwcrisis komt er volgens hem niet. “De situatie is onvergelijkbaar”.

Daarmee bagatelliseert hij niet. “Daar waar het erin hakt, is het hevig. Bij de nieuwbouw van woningen worden forse tikken uitgedeeld. Je zal maar 30 procent van je omzet een tijd lang zien uitvallen.” Dit jaar en komend jaar kunnen sommige bedrijven in serieuze problemen komen. En het aantal faillissementen zal in 2020 naar verwachting oplopen.  

Van Hoek: “Het is echt anders dan het de afgelopen jaren geweest is: een markt waarin alle segmenten van de bouw groeiden en we niet wisten waar we de mensen vandaan moesten halen. Die fase slaat echt om.”

De impact op de hele bouw is echter “niet alarmerend”, zegt hij. Dit jaar krimpt de bouwproductie met 1 procent, volgend jaar wordt een nulgroei verwacht. De middellange termijn (2022-2024) ziet er weer gunstig uit met een groei van 3,5 procent per jaar. “Er is een stevige onderliggende vraag en er zijn goedgevulde orderboeken. De bouw zal door de zure appel heen moeten bijten.”

Stikstof en PFAS hebben volgens Van Hoek “een deuk in het groeibeeld geslagen voor de korte termijn”. Maar het perspectief op middellange termijn blijft goed. “De bouw blijft een groeisector en de verwachting is dat de bouw sneller groeit dan de rest van de economie.”

Bron: Cobouw