Hoogendoorn Bouw is deze week begonnen met een ingrijpende verbouwing van een dubbele bovenwoning uit 1901 aan de Schelpkade in Den Haag. De woning is inmiddels volledig gestript tot op de ruwe bouwkundige constructie.
In de komende maanden wordt een complete nieuwe binnenbouw aangebracht, nadat eerst het dak en de gevels zijn geïsoleerd. Hiervoor worden PIR-platen (polyisocyanuraat) toegepast, voorzien van gipsbekleding en met een R-waarde van 4,5 K/W. Bij oplevering van de geheel gerenoveerde woning begin 2021 kan de eigenaar beschikken over een woonkamer met open keuken, drie slaapkamers, badkamer, twee toiletten alsook een dakterras. Alles gloednieuw.
De Schelpkade is te vinden in het Willemspark, achter de voormalige manege van koning Willem II. Vroeger lag daar een bevaarbare uitloper van de Haagse Beek, de Schelpsloot genoemd. Omstreeks 1870 begon men het gebied grenzend aan de Schelpkade te bebouwen, met woningen waarvan de bouwstijl (eclecticisme en neo-renaissance) aansluit bij die in de Archipelbuurt.
De woning heeft een opvallend mansardedak (zie foto), ook wel gebroken dak of Franse kap genoemd. Dit historische daktype uit de Franse barokarchitectuur is vernoemd naar de architect François Mansart (1598-1666). Bij mansardedaken is het onderste gedeelte van het schuine dak steiler dan het bovenste gedeelte. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw zijn mansardedaken vaak toegepast om de zolderverdieping van woningen te vergroten. Sinds 1990 is in nieuwbouwprojecten een kleine opleving te zien van deze opvallende dakvorm.