(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

De Stichting Atlantikwall Scheveningen heeft Hoogendoorn Bouw opdracht gegeven voor verschillende werkzaamheden bij een Duits bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog in het duingebied achter het NH Atlantic Hotel in Kijkduin. Het werk is inmiddels van start gaan en zal naar schatting vier weken duren.

Het gaat bij deze klus om een verborgen gangenstelsel van Widerstandsnest 67 HL. Het enorme complex is in de loop van de jaren deels gesloopt, maar achter het NH Atlantic Hotel ligt nog honderd meter tunnel met verschillende aangesloten bunkers. Daartoe behoren een mitrailleursnest, een geschutsbunker en een wateropslagbunker. Dit gedeelte van het complex werd in de oorlogsjaren onder andere door de Flugwache gebruikt om het luchtruim af te speuren naar vijandelijke vliegtuigen.

In eerdere fases zijn in opdracht van de Stichting Atlantikwall Scheveningen de bunkers deels weer toegankelijk gemaakt, onder andere door het uitgraven en aan elkaar koppelen van gangen en het plaatsen van deuren en trappen. Ook voor de derde en laatste fase heeft de stichting Hoogendoorn Bouw ingeschakeld, onder meer om de geschutsbunker te koppelen aan de bestaande gang. Bij deze bunker wordt ook de observatiesleuf hersteld. Tot slot keren de lichtschachten in een manschappenonderkomen terug. Al deze werkzaamheden hebben tot doel bezoekers een betere beleving te laten ondergaan.

De bunkers liggen in beschermd natuurgebied – Natura 2000 – waarvoor zeer strenge eisen gelden. Hoogendoorn Bouw past daarvoor speciale protocollen toe ter bescherming van de bijzondere fauna en flora in dit duingebied.