(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

Bij de renovatie van oudere panden komt Hoogendoorn Bouw vaak opmerkelijke zaken tegen, bijvoorbeeld achter vele lagen behang of in de kruipruimte. Maar het komt niet vaak voor – zoals nu – dat tijdens de verbouwing van een 160 jaar oud huisje onder de vloer houtresten van schepen worden aangetroffen die misschien nog wel veel ouder zijn.

In Scheveningen-Dorp voert Hoogendoorn Bouw een verbouwing uit in opdracht van de nieuwe eigenaars van een voormalig vissershuisje uit 1865. De woning aan de Ankerstraat wordt ingrijpend opgeknapt en vergroot. Zo wordt de vloer vervangen en de achtergevel opnieuw opgebouwd, komt er aan de voorzijde een dakkapel bij en aan de achterzijde een uitbouw, wordt een nieuwe staalconstructie ter ondersteuning van het nieuwe dak geplaatst en zijn de nieuwe voordeur en de nieuwe houten kozijnen al gemaakt.

Bij het openbreken van de oude vloer kwamen vreemd gevormde houten steunbalken tevoorschijn. Uit nader onderzoek bleken het spanten van uit de vaart genomen bomschuiten te zijn. De bomschuit speelde een belangrijke rol in de opkomst van Scheveningen als vissershaven. Omdat tot 1905 een zeehaven ontbrak, trokken trekpaarden de schepen met lading en al op het strand. Met bomschuiten ging dat makkelijker omdat dit scheepstype een brede romp met een platte bodem heeft. De door de bommen aangevoerde vis werd op het strand uitgeladen en daar ter plekke verkocht.

De spanten van de bomschuit onder de vloer van het vissershuisje waren na 160 jaar wel aan vervanging toe. De meeste verpulverden bij het oppakken. Enkele van de fraaiste exemplaren zijn bewaard en zullen na conservering een mooie plek in de opgeknapte visserswoning krijgen.

Met dank aan: Kunstmuseum Den Haag, Muzee, De Scheveninger