Per jaar worden 26.000 woningen te weinig gebouwd, blijkt uit nieuwe prognoses van het Economisch Instituut voor de Bouw. De nieuwbouw blijft meer achter dan gedacht en het aantal huishoudens groeit sneller dan ingeschat. De woningmarkt barst steeds meer uit haar voegen.
In de jaren 2020-2023 worden er gemiddeld 57.000 woningen per jaar gebouwd, terwijl er 83.000 nodig zijn om de huishoudensgroei op te kunnen vangen. Het kabinet heeft als doel gesteld om 75.000 woningen toe te voegen per jaar.
“De vraag is of de doelstelling van 75.000 woningen niet aan de lage kant is, gelet op de demografische prognoses”, schrijven EIB-onderzoekers Martin Koning en Eline Kragt. Door het tekort van 26.000 nieuwbouwwoningen per jaar zal de spanning op de woningmarkt volgens hen nog verder oplopen.
Het EIB heeft de prognoses van eerder dit jaar naar beneden bijgesteld. Dat heeft grotendeels te maken met het stikstofbeleid. Volgens de bouweconomen heeft het kabinetsbeleid tijd nodig om effectief te worden. Zo duurt het even voordat het stikstofregistratiesysteem regionaal is geïmplementeerd en operationeel is.