Aan de Dedemsvaartweg in de Haagse wijk Morgenstond staat een opvallende rij huizen, stuk voor stuk met een eigen karakter. Aan de bouw ervan eind jaren negentig was een prijsvraag verbonden. Een van de winnende ontwerpen van architect Jeroen Huijsinga staat nog steeds te pronken aan een rondlopende zijweg.
Na bijna 25 jaar wilde de eigenaar van dit pand uit 2000 de houten gevelbekleding van Zweeds rabat vervangen. Hoogendoorn Bouw kreeg de opdracht, de begeleiding was in handen van Dennis Weijland van Bergblick interieurarchitectuur aan de Elandstraat in Den Haag.
Een bijzondere uitdaging aan dit project was de opbouw van de steiger die met de ovale vorm van het gebouw moest meelopen. Voor de verankering van de steiger aan de gevel werd een innovatieve aanpak gebruikt om ook op die punten de bekleding te kunnen vervangen zonder tussentijdse demontage.
Dampdoorlatende folie
Tegelijk met de vervanging van de houten gevelelementen bracht Hoogendoorn Bouw nieuwe dampdoorlatende folie aan achter de ventilatielatten voor een optimale isolatie en vochtregulatie. Verder is de lekkende beglazing vervangen door nieuwe ruiten van HR++ glas.
In totaal is 1,2 kilometer hout aangebracht. De toegepaste houtsoort is fraké noir, ook wel Afrikaans eiken genoemd. Dit hout heeft een levendige, vlamachtige tekening met kleine pinholes waardoor het rustieke uiterlijk ontstaat. Vanwege de duurzaamheid (klasse 1), stabiliteit en lichte gewicht is fraké zeer geschikt voor gevelbekleding.
Woningbouwfestival
In 1989 werd in Den Haag de 200.000e woning opgeleverd. Dit was voor de gemeente aanleiding om op een langgerekte strook langs de Dedemsvaartweg een ‘woningbouwfestival’ te organiseren. Op de strook kwam een reeks speciale woningontwerpen naar een stedenbouwkundig ontwerp van Kees Christiaanse van het Office for Metropolitan Architecture (OMA), het architectenbureau van Rem Koolhaas. De bebouwing van de strook is zo transparant mogelijk gehouden, zodat bewoners van de aangrenzende woonwijk zicht houden op het groene gebied met sportterreinen en volkstuinen achter de nieuwe woningstrook.