(070) 355 49 30 info@hoogendoornbouw.nl

Deze foto geeft het begin weer. Volgens de overlevering – en volgens de glas-in-lood-deur in het huidige kantoor van kleinzoon Paul Hoogendoorn – begon A.B.J. Hoogendoorn exact op 1 augustus 1924 voor zichzelf. Eerst als timmerman, maar al rap breidde hij zijn nering uit tot de aannemerij.

Het is onbekend waar deze foto van de 21-jarige Aart Bastiaan Jacob Hoogendoorn, kortweg Ab, is genomen. Zijn ouders hadden geen tuin, want die woonden boven de ‘s-Gravenhaagsche Melkinrichting De Sierkan (nu een AH-supermarkt) op de hoek van de Bentinckstraat en de Frederik Hendriklaan in het Haagse Statenkwartier. Een mogelijke locatie voor de foto is de smalle gang naast het Sierkangebouw in de Bentinckstraat, een inmiddels bebouwd achterommetje. In ieder geval staat Ab er zelfverzekerd bij, met de timmerkist op de rechterschouder, gekleed in vest met bijbehorend vestzakhorloge, gestreepte broek, nette schoenen en gesteven overhemd met vlinderstrik.

Abs werkplaats bevond zich op de zolder bij zijn ouders boven De Sierkan. Dat was weliswaar goedkoop, maar bleek toch wel wat problemen op te leveren aangezien hij geen meubelen kon maken die groter waren dan het raam van zijn dakkapel. Ook de smalle trap was geen optie en verhuizen bleek al snel noodzakelijk. Het bedrijfje, met inmiddels twee man personeel, verkaste eerst naar de Jan van Houtstraat en later naar de Van Weede van Dijkveldstraat nummer 73, waar het nu nog steeds gevestigd is.

De vader van Ab was Dirk Hoogendoorn, die opgroeide op de familieboerderij in het Zuid-Hollandse dorp Waarder. Dirk had als jongere zoon geen kans om het veeteeltbedrijf over te nemen. Via het ‘melknetwerk’ ging hij werken als bedrijfsleider bij De Sierkan in Den Haag. Met zijn vrouw Elsje kreeg Dirk vijf kinderen.

De jongste zoon Ab was niet de enige in het gezin Hoogendoorn die zijn grenzen verlegde. Zijn drie oudere broers deden dat zelfs letterlijk door in het interbellum naar Indië te vertrekken. Broer Niek verliet Indië nog voor de Japanse inval en broer Bas kwam om het leven als dwangarbeider aan de Birmaspoorweg. Broer Dick overleefde het Japanse interneringskamp, keerde na de oorlog terug naar Nederland en trok bij zijn ouders in die inmiddels op nummer 75 in de Van Weede van Dijkveldstraat woonden. Abs jongere zusje Ans tot slot trouwde met de uitbater van het bekende Haagse tennispark De Bataaf, waar Hoogendoorn Bouw regelmatig feesten hield.